Přibližně 3 minuty od stanice metra Namba je oblast Dotonbori, kterou protíná stejnojmenná řeka. Pokud jste v Japonsku poprvé, tak Dotonbori je dobré místo, kde celou japonskou tour začít. Obrovské neonové nápisy, gigantické zářivé reklamy, množství ikonických restaurací. Tady si poprvé řeknete: “wow, takže to není Truman show a já jsem opravdu v Japonsku!” Pokud jste nikdy nebyli ve městech jako Hong Kong, Šanghaj ap., tak to bude první velký zážitek z Japonska.
Co dělat v Dotonbori? Můžete se vyfotit s obrazem Glica jako všechny čínské turistky, projet se po řece Dotonbori při poslechu jazzu, vidět celé Dotonbori z proskleného ruského kola či absolvovat hodinovou procházku s tradičně oděnými Japonkami (a udělat si s nimi množství fotek). Restaurace a noční život je ale to hlavní, proč je to jedno z nejnavštěvovanějších turistických míst v Japonsku. Ostatně s Ósakou je spojen pojem “kuidaore”, neboli jíst dokud neprasknete nebo nezbankrotujete.
Co daná restaurace nabízí občas poznáte už z dálky podle plastiky nad vchodem. Dále vám popíšu několik zajímavých jídel a restaurací a tipů k ochutnání.
Takojaki
Takojaki (takoyaki) jsou kuličky z těsta, ve kterých je zabalen kousek chobotnice a máte řadu možností, jak si je ochutit (jakou variaci si koupit). Je to jedno z nejčastějších “street food” v Japonsku. Prodávají se v sadě 4 až 8 kuliček a cena se pohybuje kolem 20 Kč za jednu. Pokud máte z mořských plodů strach a představa pojídání chobotnice ve vás vyvolává odpor (jako poprvé v mém případě), tak takojaki je dobrý způsob, jak chobotnici vyzkoušet, protože uvnitř jedné kuličky je jen malý kousek masa. V Dotonbori se prodává na řadě míst, například u stánku s plastikou chobotnice (překvapivě). Já mám nejraději takojaki z města Udži, které leží kousek od Ósaky, protože (údajně) pouze tam se dá koupit zvláštní variace se zeleným čajem.
Kušikatsu
Kušikatsu (kushikatsu) je pokrm složený z osmažených kousků masa, zeleniny na špejli. Nejznámější restaurace v Ósace je Kushikatsu Daruma, kterou poznáte podle zvláštní plastiky kuchaře u vchodu. Je to výborná “studijní” restaurace, protože si můžete objednat jeden ze speciálních daruma combo setů a vyzkoušet několik různých pokrmů najednou a co vám zachutná, to si poté dávat častěji. Set 9 kusů stojí přibližně 300 Kč.
Hovězí maso z Kobe
Hovězí maso z Kobe (Kobe beef) je údajně nejlepší maso, které vůbec můžete ochutnat. Pochází z plemene Wagyu a je to nejrozmazlovanější skot na světě. Prý ty krávy dostávají i pravidelné masáže, aby nebyly vůbec ve stresu! Dříve bylo přísně zakázáno toto maso z Japonska vyvážet a bylo chráněno jako národní poklad. Tomu odpovídá i cena. Nejlevnější steak (80g) z nejméně kvalitní části začíná na 300 – 400 Kč, ty nejkvalitnější části pak začínají na ceně kolem 5 000 Kč, ale údajně se v Ósace dá pořídit i steak za cca 50 tis. Kč. I ta nejlevnější varianta je ale výborná a rozhodně stojí za to! Kobe beef se dá levně vyzkoušet v rámci suši, v Dotonbori je několik restaurací, kde si ho takhle můžete dát.
Okonomijaki
Okonomijaki (okonomiyaki) je mé nejoblíbenější japonské jídlo. Přezdívá se mu japonská pizza nebo japonská palačinka. Populární jsou hlavně dvě verze, kansajská verze (Ósaka) a hirošimská verze. Obě jsou dobré, ale mě více chutná ta druhá zmíněná. Obvykle stojí kolem 150 až 200 Kč.
Kani Doraku
Kani Doraku je u turistů patrně vůbec nejznámější řetězec japonských restaurací a je to jedna z ikon Dotonbori. Poznáte ji podle velké plastiky pohyblivého kraba a tohle zvířátko zde můžete v různých variacích ochutnat. Krab je drahé jídlo, takže ceny začínají na cca 800 Kč. V přízemí se dá vyzkoušet street food verze, která je levnější. Jinak dobré a krásné město pro ochutnání kraba je Kinosaki Onsen, kde je nabídka pestřejší a hezky se to spojí s relaxem v onsenu.
V Dotonbori je samozřejmě obrovské množství dalších restaurací a pokrmů, ale těhle 5 se mi vybaví, když někdo řekne Dotonbori.